Publieke ruimte?

Publieke ruimte, dat zijn straten, pleinen, wijken, parken. Het zijn plaatsen waar mensen wonen,  samenleven, spelen, werken, ontdekken. Het zijn plaatsen waar mensen geboren worden, groeien, oud worden en sterven. Het zijn plaatsen waar mensen op zoek gaan naar zichzelf, naar geluk, naar troost, naar vriendschap, naar gezelligheid, naar rust. Het zijn plaatsen waar mensen leren stappen en leren fietsen, waar mensen leren praten en in interactie met anderen leren gaan.  Het zijn plaatsen waar aan de samenleving wordt gebouwd, waar ideeën ontstaan, waar debatten worden gevoerd, waar de diversiteit van onze samenleving publiek wordt.       

Publieke ruimte moet daarom net zo onvoorspelbaar, divers en veranderlijk zijn als de mensen die haar dagelijks gebruiken. Publieke ruimte kan en mag dus niet gevangen genomen worden in regels en wetten.     

Publieke ruimte moet daarom ook leefbaar zijn. Niet de auto's moeten de snelheid, het geluid en het uitzicht van de publieke ruimte bepalen. Wel mensen en de wegen die ze kiezen, de gesprekken die ze voeren, de muziek die ze maken, de pauzes die ze nemen, het spel dat ze spelen.    

Een stad op mensenmaat is een stad waar we onze kinderen toelaten zich zelfstandig te verplaatsen, een stad waar onze kinderen kunnen spelen en ontdekken, een stad waar we onze kinderen en kleinkinderen willen laten leven en groeien.